Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Drumul Apusenilor prin Valea Iadului, Valea Draganului, Cluj, Bihor

Drumul Apusenilor – de la Cluj la Bihor prin minunile din Valea Iadului

In Romania s-a inaugurat recent cel mai spectaculor drum care leagă județele Cluj și Bihor, prin Valea Iadului, deschizând noi oportunități de dezvoltare pentru zona Munților Apuseni. Numele său, Drumul Apusenilor, reflectă frumusețea extraordinară a regiunii montane pe care o traversează.

Cel mai spectaculor drum de la Cluj la Bihor

Construit pe o distanță de aproximativ 25 kilometri, acest drum modern facilitează accesul la atracțiile turistice ale Munților Apuseni, oferind o alternativă la binecunoscutele Transalpina și Transfăgărășan. Acest traseu încântător cuprinde stațiuni precum Stâna de Vale, Valea Iadului și Valea Drăganului, sporind potențialul turistic al zonei.

Trecând prin peisaje impresionante, călătorii pe Drumul Apusenilor vor fi tratați cu priveliști panoramice ale unor obiective de interes, cum ar fi lacul de acumulare Drăgan. Cu un baraj înalt de 120 de metri, acest lac oferă vizitatorilor o experiență vizuală deosebită în toate anotimpurile.

Drumul-Apusenilor-Valea-Iadului-Valea-Draganului-Cluj-Bihor-3

Construcția Drumului Apusenilor a fost un efort substanțial, fiind finalizat în doi ani de către concernul Strabag. Proiectul a necesitat resurse semnificative, cum ar fi excavarea a peste 62.000 de metri cubi de terasamente și utilizarea a 51.000 de tone de mixtură asfaltică. În plus, au fost construite poduri și podețe pentru a asigura accesul facil și sigur pentru turiști și localnici.

Creste numarul turistilor atrasi de Valea Iadului din Multii Apuseni

Drumul Apusenilor promovează dezvoltarea durabilă a regiunii, sprijinind turismul și creșterea economică. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat importanța acestei investiții finanțate în parte cu fonduri europene, afirmând că drumul va genera oportunități reale de creștere pentru întreaga zonă.

Acest nou traseu este așteptat să atragă un număr crescut de vizitatori, care vor fi fascinați de peisajele pitorești și de posibilitățile de agrement oferite de Munții Apuseni. Ca rezultat, Drumul Apusenilor va contribui în mod activ la promovarea turismului responsabil și la dezvoltarea comunităților locale.

Drumul Apusenilor oferă, pe langa peisajele spectaculoase, un catalizator pentru dezvoltarea economică și socială a zonei. Proprietarii de pensiuni și întreprinderile locale se așteaptă la un aflux de turiști, în special în sezonul de vară, care va sprijini economia locală și va încuraja conservarea mediului înconjurător și a patrimoniului cultural.

Incurajarea turismului prin dezvoltarea infrastructurii locale

Conectând trei județe, Drumul Apusenilor este un exemplu de cooperare și coordonare între autoritățile locale și centrale. Cu un buget de peste 130 de milioane de lei și cofinanțare prin fonduri europene, acest proiect reprezintă o investiție semnificativă în dezvoltarea infrastructurii durabile și în încurajarea turismului responsabil în România.

Drumul-Apusenilor-Valea-Iadului-Valea-Draganului-Cluj-Bihor-3

În plus față de facilitățile de infrastructură deja menționate, Drumul Apusenilor pune accentul pe siguranța rutieră. Proiectul a inclus instalarea a 10,6 km de parapeți metalici, construirea a 7,2 km de ziduri de sprijin și implementarea unui sistem complet de semnalizare și marcaj auto. Acest lucru face ca drumul să fie o opțiune sigură și confortabilă pentru călătorii.

Amatorii de peisaje spectaculoase si senzatii tari din Cluj au un motiv in plus sa vina pe Drumul Apusenilor. In Valea Iadului ii asteapta ghizi locali cu o oferta de Inchirieri ATV Cluj de neratat. Traseul spectaculos al Drumului Apusenilor se poate continua off road prin padurile si pe crestele ce se intind de-a lungul Vaii Iadului, cu ATV-ul. Adrenalina pura!