Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

barajul lesu

Barajul Lesu in reabilitare

Barajul Lesu de pe Valea Iadului, județul Bihor, România, va fi curând supus unei renovări datorită fondurilor de la programul PNNR. Proiectul are ca scop îmbunătățirea siguranței și a stării generale a barajului. Barajul Lesu se află în Valea Iadului, amonte de localitatea Remeți.

Barajul are o înălțime de 60,50 metri și o lungime de 180 metri. Nu a mai fost utilizat din 2015 din cauza nivelurilor ridicate de scurgere a apei care au constituit o amenințare pentru siguranța sa. Barajul Lesu a fost construit între 1973 și 1978. A fost folosit inițial pentru protecția împotriva inundațiilor pentru orașele din apropiere, pentru pescuitul în lac și pentru generarea de energie hidroelectrică.

Proiectul de renovare va include actualizări ale componentelor hidrotehnice ale barajului și va fi realizat conform celor mai recente standarde de siguranță. Aceasta va implica etansarea fetei amonte a barajului cu o geomembrană si înlocuirea echipamentului hidromecanic al barajului. Va permite monitorizarea deformațiilor barajului cu scanarea laser și furnizarea energiei pentru echipament prin panouri solare.

Proiectul va include, de asemenea, măsuri pentru a-și minimiza impactul asupra mediului. Va permite îmbunătățirea trecerii peștilor, menținerea fluxului natural de apă și prevenirea eutrofizării rezervorului. De asemenea, vor fi instalate sisteme pentru colectarea deșeurilor. Costul estimat al proiectului este de 96.637.013 lei și se așteaptă ca acesta să fie finalizat până în 2026.

Fondurile din programul PNNR vor permite ABA Crișuri să îmbunătățească siguranța și funcționalitatea barajului Lesu. Va fi luat în considerare și impactul proiectului asupra mediului.